Piejet » Specials » Sc cambuur
Over Waddeneilanden, werelderfgoed en alles er omheen

SC Cambuur-Leeuwarden

SC Cambuur-Leeuwarden SC Cambuur is de voetbalclub uit Leeuwarden. Ze spelen in seizoen 2013 - 2014 voor het eerst sinds dertien jaar weer in de eredivisie. Eind van het seizoen 2012 - 2013 werd de club kampioen van de eerste divisie en promoveerde. Het was groot feest in Leeuwarden, het Oldehoofsterkerkhof kleurde blauw geel, de kleuren van de Friese club.

Cambuur

SC Cambuur-Leeuwarden wordt kortweg SC Cambuur genoemd of nog korter, gewoon Cambuur. Het is een professionele Nederlandse voetbalclub en de thuishaven is Leeuwarden. De club is opgericht in 1964 ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. Cambuur speelt in de kleuren blauw en geel.

Tweede, Eerste, Ere

Voetbal hoort thuis in de Friese hoofdstad en daarom werd na degradatie van VV Leeuwarden in 1964 SC Cambuur opgericht.
Het startte in de Tweede Divisie en werd het eerste jaar meteen kampioen. De club promoveerde en speelde in de Eerste Divisie. Cambuur was een geduchte tegenstander en in seizoen 1991/ 1992 voetbalde het zichzelf de Eredivisie in. Helaas moest de club na twee seizoenen weer een stap terug doen.

In 1998 komt Cambuur in de herkansing en voetbalt weer op het hoogste niveau. Ook dit Eredivisie-avontuur duurt twee seizoenen. Sindsdien speelde SC Cambuur haar wedstrijden in de Eerste Divisie waar ze, gesteund door de trouwe aanhang. Tot 2013. Toen werd de club kampioen en promoveerde het wederom naar het hoogste plat. Ook deze keer duurt het maar twee seizoenen.

Voetbalgrootheden

Bij Cambuur hebben enkele grote voetballers gespeeld. Bekende namen zijn Jaap Stam, Koko Hoekstra, Bert Konterman, Fred Grim, Michael Mols, Jan Bruin, Johan Abma en Sandor van der Heide. Ze spreken tot ieders verbeelding. Cambuur zet stevig in op de opleiding van jeugdvoetballers, zodat er ook in de toekomst vele grote voetballers te bewonderen zijn in het Cambuur stadion.

Supporters

Cambuur is een echte volksclub en de voetballers kunnen rekenen op een grote schare trouwe fans. Menig club is jaloers op de Cambuur-sfeer in het stadion. Cambuur leeft in Leeuwarden en de regio. Hieronder staan alle wedstrijden van het seizoen 2013 - 2014, het eerste seizoen dat Cambuur weer in de Eredivisie speelde.
Voetballen op Ameland - Cor Wijnberg Beker en Ameland Beker

Voetballen op Ameland - Cor Wijnberg Beker en Ameland Beker

Ameland is een sportief eiland. Het kent twee voetbalclubs: Amelandia, met de velden in Hollum, en Geel Wit, met velden die tussen Nes en Buren in liggen. De beide clubs spelen jaarlijks de eilandderb…
Sport Club Cambuur Leeuwarden

Sport Club Cambuur Leeuwarden

Sport Club Cambuur is de voetbalclub uit Leeuwarden, die in het seizoen 2013 2014 voor het eerste sinds jaren weer in de Eredivisie voetbalde. Een vaste schare fans steunt de club. Ze zijn verenigd…
Gepubliceerd door Piejet op 20-08-2013, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.cambuur.nl
Schrijf mee!