Piejet » Specials » Werelderfgoed

Werelderfgoedlijst van de UNESCO

Werelderfgoedlijst van de UNESCO De wereld heeft tal van plekken die het moeite van bescherming en beheren meer dan waard zijn. De waardevolle gebieden en plaatsen worden door de UNESCO verzameld, erkend en op een lijst gezet: de werelderfgoedlijst. Dat betekent dat het een onvervangbaar gebied is dat beschouwd wordt als eigendom van de hele wereld. Werelderfgoed kan bestaan uit een stuk natuur, landschap, een stad of een deel van bebouwing en zelfs uit een traditie of gebruik. Er is cultureel en natuurlijk erfgoed en er is immaterieel erfgoed dat bijvoorbeeld een bijzonder feest kan zijn of een uitzonderlijk gebruik dat het verdient op waarde geschat te worden. In alle gevallen gaat het om onvervangbaar materiaal of immaterieel materiaal. Weg is weg.

Boeddhabeelden van Bamiyan

Toen de Boeddhabeelden van Bamiyan in Afghanistan werden opgeblazen om religieuze en politieke redenen, verdween daarmee een stuk van ons werelderfgoed. Die beelden komen in hun oorspronkelijke vorm niet meer terug en ze zijn dan ook van de werelderfgoedlijst geschrapt.

Werelderfgoed

De UNESCO is de organisatie die het erfgoed ordent. Het verzamelt de aanmeldingen van overheden die menen dat hun gebied of gebouw tot het werelderfgoed hoort te behoren en de UNESCO beoordeelt dan de aangemelde locatie. Daar is een speciale commissie die onderdeel van de UNESCO is mee doende. UNESCO is op haar beurt weer een onderdeel van de Verenigde Naties, van de afdeling onderwijs, wetenschappen en cultuur.
Landen kunnen de Overeenkomst voor het Werelderfgoed ondertekenen en een voordracht doen. Landen die de Overeenkomst ondertekenen zijn ook verplicht binnen hun landsgrenzen werk te maken van opsporen van locaties die het behouden voor het land en de wereld waard zijn. De bescherming, het beheer en behoud is een verantwoordelijkheid van het land zelf. UNESCO beheert zelf niet.

Erkenning

De erkenning als werelderfgoed is eervol en benadrukt het belang van de locatie, maar het land krijgt er geen geld voor. Naast beschermen is ook uitbaten van een mooie locatie de verantwoordelijkheid van het land zelf. Je kunt een werelderfgoed links laten liggen en als het dan niet door vervuiling of beschadiging door onoordeelkundig gebruikt wordt vernietigd, dan kan het tot in lengte van jaren werelderfgoed blijven. Ook kan een overheid zich actief bemoeien met het beheer en zodoende bescherming zeker stellen en zorgen dat de lokale bevolking en de overheid economisch voordeel kan halen uit dat geweldige landschap. Onder de aandacht brengen en goed beheren en er aan verdienen bijten niet de status van werelderfgoed. Om een voorbeeld te noemen: de Waddenzee is werelderfgoed sinds 2009. Waddengemeenten doen van alles om onder te aandacht te brengen dat het gebied niet voor niets die status heeft gekregen en dat het zeer de moeite waard van het bezoeken is. Er worden bijvoorbeeld waddenexcursies aangeboden onder het mom "loop ook eens door een werelderfgoed." Met die excursies verdienen de gidsen een boterham, bezoekers genieten van het wad en het werelderfgoed zelf wordt er niet door beschadigd. Het krijgt er alleen maar meer liefhebbers door.

Rode Lijst

Er komen jaarlijks monumenten en landschappen bij op de Werelderfgoedlijst en er gaan ook jaarlijks een paar af. Het doel van de lijst is om tussen de oren te krijgen dat gebouwen en natuur de moeite waard zijn om te behouden en ook om te bekijken.
Naast de werelderfgoedlijst met plekken waar we zuinig op moeten zijn en waar we trots op zijn, bestaat er ook een rode lijst met bedreigde sites. Het voortbestaan van die plekken wordt bedreigd. De Dom van Keulen is een voorbeeld van een rode lijst site. Hoogbouw in Keulen neemt het uitzicht op de Dom weg. Een stad kan uit sociaaleconomische overwegingen kiezen voor de hoogbouw
en dan het verliezen van de werelderfgoedstatus voor lief nemen. Eerder is dat bij het Elbedal gebeurd. Dat landschap stond op de lijst totdat de stad Dresden - na jarenlange discussie - besloot tot de bouw van een grote brug. Die brug verstoorde het zicht op het Elbedal, maar was nodig om de binnenstad te ontsluiten en de bruggen daar te ontlasten. Het Elbedal verloor haar werelderfgoedstatus net zo snel als dat het die gekregen had.

In deze special verzamelen werelderfgoederen en bijzonderheden rondom de werelderfgoedllijst.
Nazca-lijnen - Werelderfgoed geogliefen in Peru

Nazca-lijnen - Werelderfgoed geogliefen in Peru

De Nazca-lijnen in Peru zijn tekeningen in de aarde, geogliefen, in de kuststreek van Peru. De lijnen van stenen en aarde in de woestijn zijn door de Nazca-indianen gemaakt, enkele honderden jaren voo…
Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage App

Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage App

Het Werelderfgoed Waddenzee had foto's in Fotopedia Heritage. Fotopedia en UNESCO bundelden een verzameling foto’s in een applicatie die de werelderfgoed locaties van de hele wereld liet zien. De Wadd…
UNESCO Werelderfgoed Waddenzee - het tweede lustrum in 2019

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee - het tweede lustrum in 2019

De Waddenzee, het Duitse en Nederlandse deel, mag zich sinds 2009 Werelderfgoed noemen. In 2014 wordt het eerste lustrum van de erkenning tot Werelderfgoed en vermelding op de werelderfgoedlijst van d…
Pompeii en Herculaneum - Werelderfgoed dat afbrokkelt

Pompeii en Herculaneum - Werelderfgoed dat afbrokkelt

In het jaar 79 raken Pompeii en Herculaneum in Italië bedolven onder hete as. Het was een grote natuurramp, met erg veel slachtoffer. Toen de eruptie eenmaal inzette was er geen vluchten meer aan voor…
Toetanchamon – negentig jaar na opening van het graf

Toetanchamon – negentig jaar na opening van het graf

Toetanchamons graf werd op 16 februari 1923 ontdekt door Howard Carter. Het was in februari 2013 precies negentig jaar geleden dat de laatste kamer van Toetanchamons graftombe werd geopend. Van de gra…
Grot van Altamira in Cantabrië - Spanje

Grot van Altamira in Cantabrië - Spanje

In de Grot van Altamira, in Spanje, zijn rotstekeningen gevonden van onschatbare waarde. Het zijn prehistorische tekeningen van dieren, mensen op jacht en geometrische figuren, creatieve meesterwerken…
Dode Zee – Zee in gevaar

Dode Zee – Zee in gevaar

De Dode Zee ligt op de grens met Israël, Palestina en Jordanië. Het is een onderdeel van een slenk van duizenden kilometers lengte en het gaat niet goed met de Dode Zee. De zee dreigt op te drogen; de…
Great Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij Queensland

Great Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij Queensland

Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië staat sinds 1981 als werelderfgoed op de lijst van Unesco. Het gaat niet goed met het koraalrif en de Werelderfgoedorganisatie dreigde het zelfs op de…
Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"

Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"

Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter het jetset-imago van Ibiza schuilt een prachtig eiland met wonderschone natuur. De…
Werelderfgoed Waddenzee – Unesco Worldheritage

Werelderfgoed Waddenzee – Unesco Worldheritage

De Waddenzee van Nederland en Duitsland staat sinds 2009 op de Unesco werelderfgoedlijst van natuurlijk erfgoed. Denemarken was toen nog niet zover, maar het land wilde op termijn wel aansluiten. In 2…
Nimrud aan de Tigris – Assyrische stad in Irak

Nimrud aan de Tigris – Assyrische stad in Irak

Nimrud is een oude stad die archeologisch van grote betekenis is. Drieduizend jaar geleden was het de hoofdstad van het Assyrische Rijk. De archeologische site is een waardevolle plaats waar over de g…
Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuur

Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuur

Immaterieel erfgoed zijn gebruiken en traditionele feesten die onderdeel uitmaken van het leven van bepaalde groepen mensen, die we graag willen behouden en doorgeven aan generaties die komen. Er is e…
Nieuwe Hollandse Waterlinie bijna Werelderfgoed

Nieuwe Hollandse Waterlinie bijna Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie in Midden Nederland, is genomineerd voor de werelderfgoedstatus en staat op de voorlopige werelderfgoedlijst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is ee…
Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaar

Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaar

Een van Frankrijks grootste toeristische trekpleisters, Mont-Saint-Michel, is sinds juli 2014 via een loopbrug te bereiken. De wandelaars en bezoekers van het eilandje voor de Normandische kust kunnen…
Van Nelle Fabriek Rotterdam - Werelderfgoed

Van Nelle Fabriek Rotterdam - Werelderfgoed

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam is de tiende Nederlandse locatie die het predicaat Werelderfgoed mag voeren. Tijdens de vergaderingen in juni 2014 besloot de UNESCO de voormalige koffie-, thee- en t…
Werelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed Tours

Werelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed Tours

Nederland heeft negen locaties die zich tot het Werelderfgoed mogen rekenen. Een daarvan bevindt zich in Willemstad op Curaçao. De andere acht zijn te bewonderen in Nederland. Een van de jongste van d…
Curaçao – Eiland in de Caribische Zee

Curaçao – Eiland in de Caribische Zee

Curaçao is een prachtig eiland in de zuidelijke Caribische Zee. Het ligt voor de kust van Venezuela. Het eiland heeft een prachtige natuurlijke haven en Curaçao is beroemd om zijn schitterende duikloc…
Mont Ventoux - De Reus van de Provence

Mont Ventoux - De Reus van de Provence

De Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse. Het is een beroemde berg, omdat hij menig keer in de Tour de France een pittige etappe vormt en omdat menig wielerliefhebber minstens…
Gepubliceerd door Piejet op 28-02-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unesco
  • Persbureau Ameland
  • www.werelderfgoedlijst.nl