Marianne Vaatstra - de moord op een Fries meisje
Het trieste verhaal over de moord op Marianne Vaatstra, een 16-jarig meisje uit het Friese Zwaagwesteinde, begint op Koninginnedag 1999. Haar leven eindigt die nacht in een weiland bij Veenklooster. Dertien jaar is er politie-onderzoek gedaan om de dader te vinden. In november 2012 wordt eindelijk een verdachte aangehouden. De verdachte wordt ook voor de misdaad veroordeeld.
Kollum
In de tijd van de moord op Marianne Vaatstra werkte ik bij het Centraal Orgaan asielzoekers (COA), in de drie noordelijke provincies. De informatiebijeenkomst in de sporthal van Kollum, in oktober 1999, was een van de eerste bijeenkomsten die ik als communicatiemedewerker bij het COA meemaakte. Ik zat op de voorste rij, vlak voor de tafels waar COA-regiomanager Anneke Haarsma en toenmalig burgemeester Piet Visser van Kollumerland hun verhaal wilden doen over de bouw van een nieuw en permanent asielzoekerscentrum bij Kollum.
Eieren
Helemaal afmaken konden ze hun verhaal niet. Woedende streekbewoners gooiden met eieren naar de sprekers. De eiergooiers waren woest op de burgemeester.
Anderen, die voor op het plein demonstreerden, wilden geen AZC in hun buurt. Ze vermoedden dat de moordenaar uit
AZC Kollum kwam, ook al pleitte DNA-onderzoek de man vrij. De informatieavond van gemeente en
COA was olie op het vuur van de gefrustreerde dorpsgenoten van Vaatstra; gefrustreerd, omdat de moordenaar nog niet was gevonden.
Facetten
Die gebeurtenis is er debet aan dat ik met meer dan gewone belangstelling de zaak, die de zaak-Vaatstra is gaan heten, volg. Met de aanhouding van een verdachte in november 2012, startte ik een atikelenreeks over de verschillende facetten rond deze kwestie.
Moord
De moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde, op 1 mei 1999, heeft dertien jaar lang de gemoederen in de streek, bij politie en justitie en van de media beziggehouden. Het onderwerp is in al die tijd nooit in de vergetelheid geraakt.
In de eerste plaats omdat vader Bauke Vaatstra er al die jaren aandacht voor heeft gevraagd. Hij hield het pad naar justitie en media warm en hield op die manier de blik gericht op de zaak die na dertien jaar eindelijk kon worden opgelost. Vaatstra kreeg de Machiavelliprijs voor zijn vasthoudendheid.
Media
De media heeft al die jaren met een zekere regelmaat aandacht aan de moord besteed. Vooral de Friese pers zat bovenop de gruwelijke moord die in een van haar weilanden plaatsvond. Omrop Fryslân haalde, nadat Jasper S. was gearresteerd, de broers en zussen van Marianne Vaatstra naar de studio en hield een groepsinterview, waarbij de intervieweer en de geïnterviewden een indrukwekkend gesprek hielden.
Tweets
De rechtszaak in de rechtbank van Leeuwarden bracht een veel media op de been en de rechtszaak zelf werd live verslagen via honderden tweets van diverse journalisten. Het was in Nederland een van de eerste keren waar dit medium zo'n grote rol in speelde.