Piejet » Specials » Kerken

Ameland en haar Kerken

Ameland en haar Kerken Ameland heeft acht kerken, van verschillende gezindten. Er staan godshuizen van rooms-katholieke, doopsgezinde, hervormde en gereformeerde huize, met de bijbehorende stijlkenmerken en inrichting. Er staan dorpsgezichtbepalende gebouwen en kerken die zo klein zijn, dat ze tussen de commandeurshuizen nauwelijks opvallen.

Kerkplein

Ameland heeft één kerkplein waar inderdaad een kerk aan staat. De andere kerken staan aan de belangrijkste straten van het dorp. Behalve de Vermaning in Nes. Dit doopsgezinde kerkje staat aan een pad, het Vermaningspad, en is zo klein, dat het tussen de huizen nauwelijks opvalt. In Nes staat behalve dit kerkje, dat door zijn eenvoud een juweeltje is, de rooms katholieke kerk en de hervormde kerk. Deze laatste is aan het Kerkplein middenin het dorp gebouwd.

Clemenskerk

De enige rooms katholieke kerk van het eiland is de monumentale Sint Clemenskerk aan de Kardinaal de Jongweg. Waar iedere kerkbewaarder bang voor is gebeurde met dit godshuis: het brandde volledig af op 5 februari 2013. De parochinanen bleven ontsteld achter. We schreven een artikel over deze kerk, haar schatten en de brand onder de titel: Sint Clemens kerk in Nes op Ameland.

Hervormde kerk

Ameland is drie hervormde kerken rijk. Er staat een grote kerk in Hollum en twee kleine kerken in Ballum en Nes. Over de hervormde gemeente en de gebouwen waar de gemeenteleden elke zondag samenkomen zijn diverse artikelen te schrijven. Neem regelmatig een kijkje bij deze special om te zien of er een artikel is toegevoegd.

Grote kerk

De hervormde kerk of grote kerk van Hollum was een baken voor de scheepvaart in de tijd dat er nog geen satellietnavigatie bestond. Nog steeds zien bootjes op het wad de toren boven de dijk uitsteken en de schipper weet dan hoe ver hij of zij naar een haven of aanlegplaats moet varen. Het zadeldak is een vertrouwd beeld van het eiland. Samen met de molen en de vuurtoren is het een herkenningsbaken van Hollum en Ameland. In de kerk aan de Oosterlaan in Hollum wordt een orgel uit het einde van de negentiende eeuw bespeeld, een monument op zich.

Doopsgezind

De drie doopsgezinde kerken op het eiland, in Hollum, Ballum en Nes, zijn hoogstandjes van eenvoud en soberheid. Twee van die kerken draaien mee, net als alle andere kerken op het eiland, in Kunstmaand Ameland als expositieruimte en in de Vermaning in Nes zijn na een Kunstmaand glazen kunstwerken achtergebleven die de ramen van het kerkje sieren. Het kerkje in Hollum bezit een gerestaureerd orgel. De doopsgezinden zijn een federatie aangegaan met de gereformeerden. De gereformeerde kerk heet sindsdien Westerlaankerk en de doopsgezinde de Herenwegkerk.
De doopsgezinde kerk in Ballum is verkocht. Het gebouw bleef bestaan: er zijn hotelappartementen in gebouwd.

Over de gebouwen, de gemeenten, de activiteiten en de betekenis van de kerken voor de Amelanders en de badgasten gaan de artikelen die we bundelen in deze special.
Kerkorgel in Doopsgezinde kerk in Hollum op Ameland

Kerkorgel in Doopsgezinde kerk in Hollum op Ameland

De Doopsgezinde kerk in Hollum op Ameland, sinds de Doopsgezind-Gereformeerde federatie Herenwegkerk genoemd, heeft een antiek orgel onder haar dak. In 2006 (toen was het orgel al meer dan eeuw oud) w…
Clemenskerk in Nes op Ameland – herbouw van rijksmonument nieuws uitgelicht

Clemenskerk in Nes op Ameland – herbouw van rijksmonument

Op 5 februari 2013 brandde de rooms-katholieke kerk in Nes op Ameland af. Verlies van de Cuyperskerk is een verlies voor de parochie en ook voor de cultuurhistorie van Nederland. Het kerbestuur van de…
Winkelen op Internet – Kerkmarkt.nl van VKB

Winkelen op Internet – Kerkmarkt.nl van VKB

Er wordt meer en meer gewinkeld via internet. Zelfs kerkgebouwen wisselen via het wereld wijde web van eigenaar. Kerkelijke goederen en onroerend goed kunnen via een aan- en verkoopsite worden verhand…
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerk

Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerk

Het dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 2013 wordt de doopsgezinde kerk verkocht, want de doopsgezinde gemeente kon de onde…
Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleep

Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleep

Op 5 februari 2013 brandt de monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland af. De kerk kan als verloren worden beschouwd. We volgen de ontwikkelingen na de brand: eerst van uur tot uur, dan van dag t…
Cuypersgenootschap en Pierre Cuypers

Cuypersgenootschap en Pierre Cuypers

Het Cuypersgenootschap zet zich in voor bouwwerken die ze beschouwen als nationaal erfgoed. Het gaat daarbij om architectuur uit de negentiende en twintigste eeuw en om belangwekkende gebouwen van na…
Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen

Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen

De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, de VBMK, die zich inzet voor monumentale kerkgebouwen, is een landelijke vereniging waar beheerders en eigenaren van kerken zich bij kunnen a…
Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Cuyperskerk

Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Cuyperskerk

Nes op Ameland is het dorp van de karakteristieke Rooms-Katholieke kerk die door architect Pierre Cuypers, tevens bouwmeester van het Rijksmuseum in Amsterdam, is ontworpen. De kerk dateert uit 1878.…
Kunstmaand Ameland - kunstroute over het eiland in november

Kunstmaand Ameland - kunstroute over het eiland in november

November is kunstmaand op Ameland. Sinds 1997 staat de hele maand november in het teken van de kunst. Over het hele eiland zijn er tentoonstellingen, in kerken en boerderijen, in musea en bij mensen t…
Reliplan - Makelaars voor kerken en kloosters

Reliplan - Makelaars voor kerken en kloosters

Door de leegloop in de kerk en de financiële druk op geloofsgemeenschappen vanwege het onderhoud en andere kosten aan hun kerken, worden veel kerkgebouwen afgestoten. Ze krijgen een andere bestemming.…
Gepubliceerd door Piejet op 06-02-2013, laatst gewijzigd op 05-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland