Aardgaswinning in Nederland
Onder de gemeente Ameland zit een hoeveelheid gas, die genoeg is oor het hele land om zich een jaar lang mee te verwarmen. De NAM wint het gas uit de zandsteenlaag om drie kilometer diepte. De winning van het gas onder Ameland is onderdeel van het 'kleine velden beleid' van de NAM. Het grote gasveld ligt onder Groningen.
In deze
Special verzamelen we artikelen over onderwerpen die met de aardgaswinning bij Ameland, onder de Waddenzee en in Groningen van doen hebben.
De winning van gas uit kleine velden zoals onder Ameland gebeurt met voorrang. De kleine velden liggen onder de Noordzee en Waddenzee. Het gas onder Ameland hoort daar ook bij. Het
Groningen-veld (Slochteren) heeft een 'balansfunctie.' Allereerst wordt uit de kleine velden geproduceerd, zodat met het gas van Slochteren aan de marktvraag voldaan kan worden. De mijnbouwwerkzaamheden in een gebied als Ameland, brengen heel wat te weeg. Het eiland is geen industrieel gebied en een boortoren voegt zich niet fraai in het landschap, evenmin als een productieplatform. Toch wordt er geboord onder Ameland en toch staat er op oost-Ameland een omheinde installatie waarmee gas gewonnen en naar het vasteland gepompt wordt.
Ameland en de Bodemdaling
Gaswinning heeft voor Ameland nogal wat consequenties. Een belangrijke is de bodemdaling die effect heeft op het uiterlijk van het eiland en die ingrijpt in de omgeving van mens, plant en dier.
Ameland en de haat-liefde met Aardgas
Op Ameland ziet men het belang van een gezonde economie en de betekenis van de aardgasinkomsten voor die Nederlandse economie. Toch heeft men niet graag een boortoren in zijn eigen achtertuin. Plannen van de NAM kunnen dan ook altijd op kritische volgers rekenen, vooral nu blijkt dat er al honderden
aardbevingen in Groningen vanwege de gasboringen zijn geweest.
Prankster op Ameland
Prankster is een groep die grappen maakt, maar in 2009 hielden ze zich met het serieuze onderwerp gasboringen op Ameland bezig en demonstreerden met slogans en een mini-boortoren.
Duurzaam
Lees ook de artikelen in de
special over
Duurzaamheid en verduurzaming.