Ameland en de Oranjes
Ameland heeft een bijzondere band met het Koningshuis. Via de Heren van Ameland bemachtigden de Oranjes het eiland. Johan Willem Friso was de eerste Oranje die het eiland bezat. Hij en zijn vrouw prinses Maria Louse verbleven er regelmatig. Koning Willem-Alexander heet een hele serie totels achter zijn naam staan, na Van Oranje. De Koning is onder meer Erf- en Vrijheer van Ameland, zoals zijn moeder Beatrix Vrijvrouwe was toen zij Koningin van Nederland was.
Cammingha
De familie Cammingha was twee honderd jaar Heer van het eiland.
De laatste Cammingha stierf in 1681. Het eiland ging toen over in handen van de familie Thoe Schwartzenberg Hohenlansberg, die het in 1704 voor ƒ 170.000,- aan
Johan Willem Friso, erfstadhouder van Friesland verkocht. Ameland is sindsdien in handen van de Oranjes. Koningin Beatrix draagt de titel Erf- en Vrijvrouwe van Ameland.
Deze
special Ameland en de Oranjes verzamelt artikelen over de band van het eiland met het Koningshuis.
Beatrix
De artikelen gaan over Koningin Beatrix en na haar abdicatie over Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
De Koning der Nederlanden erft de titel Erf- en Vrijheer van zijn moeder.
De Oranjes hebben sporen liggen op Ameland. Zo heet de eendenkooi
Nassaukooi en hangt het schilderij van de Familie van Oranje, toen nog met Juliana aan het hoofd, in het gemeentehuis in Ballum.
Bezoek
Het eiland begroette Koningin Juliana en Prins Bernhard, Koningin Beatrix en Prins Claus en wacht nu op een eerste bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Bij het kennismakingsbezoek aan Friesland, 14 juni 2013, zat een eilandbezoek er niet in. Toen slingerde het Koninklijke paar van Leeuwarden naar Stavoren via Akkrum, Joure en Elahuizen door de provincie. Elke stad en elk dorp had maar een minuut of tien tot twintig om de Koning en Koningin toe te juichen. De dag was te vol om ook nog naar de Heerlijkheid te reizen. Dat bezoek zit nog in het vat. Als het zover komt, berichten we ook daar over.