Piejet » Specials » Plaagdieren

Plaagdieren en exoten

Plaagdieren en exoten Elk dier heeft zijn plaats in de voedselketen, ook de zogenaamde plaagdieren. De plaagdieren zijn bij uitstek dieren waar mensen op de een of andere manier last van hebben. Het blijven nuttige dieren, maar wij mensen zien ze over het algemeen liever gaan dan komen.

Hinderlijk

Plaagdieren zijn op verschillende manieren hinderlijk voor de mens:
  • ze veroorzaken overlast;
  • ze brengen schade toe aan eigendommen van mensen, bijvoorbeeld verpakkingen en constructies;
  • ze tasten hout door zich in te vreten;
  • ze tasten andere natuurlijke materialen aan;
  • ze verontreinigen ons voedsel zodat we er ziek van worden;
  • ze zijn dragers van bacteriën en virussen die ze op de mens over kunnen brengen;
  • ze zijn verspreiders van ziektekiemen en smetstoffen;
  • ze bevuilen de woonomgeving;
  • ze zijn eng om te zien;
  • ze geven een gevoel van onveiligheid en onzekerheid.

Last

De ene reden is urgenter om in te grijpen dan de andere en de mate waarin de mens last ervaart van een plaagdier zal per mens en per situatie verschillen, maar het natuurlijk evenwicht is dermate verstoord, dat plagen regelmatig voorkomen. Soms zijn de beestjes alleen maar eng, maar vaak ook zijn het echte lastpakken die gevaarlijk kunnen zijn voor constructies, dieren en mensen.
Enkele fijne voorbeelden:
  • bruine rat: kan ziektes overbrengen;
  • verwilderde huisduif; schijt alles onder;
  • kakkerlak; vormen een gevaar voor de gezondheid;
  • honden-/ kattenvlo: hinderlijke jeuk voor de hond/ kat;
  • houtworm: tast houtwerk aan;
  • huisboktor: tast houtwerk aan;
  • meelmot: vervuilt het eten;
  • zllvervisje: beschadigt papierwerk.

Engerds

En dan is dit nog maar een kleine selectie van de lastposten. We verzamelen in deze special artikelen over de eikenprocessierups, de tijgermug en de teek. Ze staan hieronder geordend en de special wordt nog aangevuld met meer van die kleine of grote kruipers.

Exoten

Exoten zijn dieren die hier niet thuishoren, maar invaseren. Ze ontsnappen uit kooien, worden bewust uitgezte, of liften mee met vracht van overzee. Exoten kunnen tot ware lastpakken worden.

Bijzonder

Alle diertjes zijn bijzonder, maar de ene is meer bijzonder dan de andere. Neem nou de eendagsvlieg. Het beestje leeft ongeveer zo lang als een etmaal duurt en haalt daar het maximale uit. Hij vliegt en danst in de lucht en doet niet anders dan een paringsdans en een wijfje bevruchten. Dat doet hij met miljoenen eendagsvliegjes tegelijk en met elkaar maakt dat nietige beestje een enorme wolk, waar automobilisten van schrikken en waar de stadsreiniging een hele kluif aan heeft als het om opruimen gaat. Ze prikken trouwens niet, die miljoenen eendagsvliegen en ze vreten ook geen land kaal, want de stakkers hebben niet eens een mond. Alles aan het diertje is gericht op voortplanting en daarna is het over en uit. Voor hem en haar; voor het nageslacht begint het dan.
Kerstboom met ballen en duizenden beestjes

Kerstboom met ballen en duizenden beestjes

De kerstboom die wij voor de kerstdagen in huis halen en behangen met allerlei versierselen, draagt niet alleen ballen, slingers en lichtjes. In de boom zelf krioelt het van het leven die ongevraagd e…
Eendagsvliegen – insecten met een dag voor de voortplanting

Eendagsvliegen – insecten met een dag voor de voortplanting

Eendagsvliegen, haften, zijn ranke insecten die in grote wolken door de lucht kunnen vliegen. De vliegen die maar 24 uur leven, kunnen daarbij zelfs een gevaar voor het verkeer vormen. Miljoenen indiv…
Hoofdluis - werk voor luizenvader en luizenmoeder

Hoofdluis - werk voor luizenvader en luizenmoeder

Luizen komen veel voor op de hoofden van kinderen op de basisschool, maar kriebelen ook op de kruinen van leerlingen van het voortgezet onderwijs. Waren voorheen de hoofdluisjes vooral te vinden bij d…
Rupsen op het menu - eiwitrijk voedsel van de toekomst

Rupsen op het menu - eiwitrijk voedsel van de toekomst

In Nederland is het nog niet zo ingeburgerd, maar in diverse landen staan rupsen regelmatig op het menu. In Mexico en Zambia, om maar twee landen te noemen, lusten ze er wel pap van. De zwarte en brui…
Beestjes in en om het huis - zilvervisje, muis, mier en meer

Beestjes in en om het huis - zilvervisje, muis, mier en meer

In en om het huis leven duizenden beestjes. Aan sommige hebben we een bloedhekel: de vlo, de teek, de mijt, de rat en kakkerlak. De zilvervisjes zijn vliegensvlug en je hebt ze liever niet in je kamer…
Grote alexanderparkiet – een exoot in Nederland

Grote alexanderparkiet – een exoot in Nederland

Hij komt in Amsterdam in het Vondelpark voor, samen met de net zo groene en exotische halsbandparkiet. Het is een exoot die uit Zuid-en Zuidoost-Azië komt en vermoedelijk als kooivogel naar Europa is…
Tekenbeet – verwijder de teek en voorkom ziekte van Lyme

Tekenbeet – verwijder de teek en voorkom ziekte van Lyme

De teek lijkt op een klein plat spinnetje dat zich ophoudt in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze leven daar in hoog gras en tussen bladeren. Om te overleven hebbe…
Teken – plaagdieren en rotbeesten

Teken – plaagdieren en rotbeesten

De teek is het meest gehate dier van Nederland. Het radioprogramma Vroege Vogels wijdde er een verkiezing aan in 2012 en stelde een Top 50 samen van Rotbeesten. De teek won met grote voorsprong. Bijna…
Eikenprocessierups – een plaagdier

Eikenprocessierups – een plaagdier

De eikenprocessierups heeft zich in Nederland ontwikkeld tot een plaagdier van formaat. We houden in het algemeen van vlinders, al is de eikenprocessierupsvlinder een onopvallende nachtvlinder. Het is…
Tijgermug – een invasieve exoot en plaagdier

Tijgermug – een invasieve exoot en plaagdier

De tijgermug is een invasieve exoot in Nederland. Het beestje komt van oorsprong in Azië voor, maar breidt zijn leefgebied uit. Het mugje gaat zelf op stap naar nieuwe oorden en lift met handel mee op…
Exoten trekken Nederland binnen

Exoten trekken Nederland binnen

Nederland heeft een groot aantal inheemse planten en dieren, maar er komen steeds meer soorten bij die hier eigenlijk niet thuishoren. Uitheemse soorten planten, dieren en schimmels trekken Nederland…
Wespen verjagen met Waspinator of Wazzzpaway

Wespen verjagen met Waspinator of Wazzzpaway

Zit je op een tuinfeest, wordt het net gezellig met buiten eten en drinken, komt er een wesp de feestvreugde vergallen. Of erger nog, meerdere wespen. Een wespensteek is pijnlijk en dat zorgt ervoor d…
Gepubliceerd door Piejet op 21-05-2013, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties