Asielzoekers en vluchtelingen
Nederland vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra. Er zijn organisaties die zich op verschillende gebieden van de opvang en ondersteuning van asielzoekers richten. Van overheidswege is daar het Centraal Orgaan asielzoekers (COA) dat belast is met de opvang en begeleiding van mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Naast het COA is er een keten van organisaties die zich met een onderdeel van de asielprocedure bezighouden.
Mensen op drift
Elke oorlog en elk gewapend conflict brengt een stroom vluchtelingen op gang die voor het overgrote deel in de regio zelf worden opgevangen. De meesten willen naar hun eigen land terugkeren zodra de orde is hersteld. Lang niet altijd lukt deze terugkeer. Voor de opvang in de regio zijn veel verschillende organisaties bezig dit in goede banen te leiden. Dit zijn organisaties van de landen waar de mensen naar toe vluchten en internationale organisaties die zich wereldwijd inzetten voor vluchtelingen, zoals het Rode Kruis.
Asiel
Ook zijn er mensen die om verschilende reden niet terug kunnen naar het land van herkomst en die zich ook liever niet in een buurland willen vestigen. Voor sommigen is het verblijf in de regio te gevaarlijk. Ook zijn er voldoende voorbeelden van mensen die uit hun land vertrekken en elders asiel aanvragen om veiligheidsredenen of economische redenen. Deze mensen worden onder één noemer asielzoekers genoemd. Asielzoekers zijn mensen die asiel hebben aangevraagd, die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatie Dienst, de IND, is verantwoordelijk voor de beoordeling van de asielaanvraag. Daar gaat een procedure van gesprekken en onderzoek aan vooraf.
Verblijf
De opvang van asielzoekers wordt geregeld in centra die AZC's, asielzoekerscentra, worden genoemd. Overal in het land staan deze AZC's. De opvangorganisatie Centraal Opvang asielzoekers, het COA, maakt over de vestiging van een AZC afspraken met de desbetreffende gemeente en organiseert de opvang. Het COA heeft niets van doen met de beoordeling van de asielaanvraag. Die twee functies zijn strikt gescheiden.
Pardon
Met enige regelmaat stelt de Nederlandse regering een pardon in; een Generaal Pardon, of een Kinderpardon. Met zo'n pardon wordt in één klap aan een grote groep mensen die aan de voorwaarden van het pardon voldoen een verblijfsvergunning gegeven. Een pardon wordt ingesteld om asielzoekers die volgens de regels grensgevallen zijn, net buiten de wet vallen of in een onmenselijke situatie zijn terechtgekomen alsnog een verblijfsvergunning te gunnen.
In deze
special verzamelen we artikelen over vluchtelingen, asielzoekers, organisaties die zich bemoeien met mensen die moeten vluchten en aanverwante onderwerpen.