Piejet » Specials » Moederschoot

Moederschoot - de baarmoeder en alles daaromheen

Moederschoot - de baarmoeder en alles daaromheen De moederschoot, het is de schoot van de moeder waar het kind op kan zitten en het is de schoot waar het kind in zat voor het geboren werd: de baarmoeder. Bovenal is het een prachtig woord en een mooi begrip dat zowel geborgenheid als liefde en steun vertegenwoordigt. De moederschoot is een van de wonderen van het menselijk lichaam. Een lichaamsdeel waaruit leven geboren wordt. Samen met de uitwendige geslachtsorganen vormen ze de vrouwelijke lichaamsdelen waar veel te beleven en veel over te vertellen valt. Dat gebeurt in een theaterstuk dat De Vagina Monologen heet. Vrouwen vertellen in het theater elk hun eigen belevenissen met de vagina. Voor de een zijn dat vreugdelvolle verhalen over extatische belevenissen en voor de ander is het niet anders dan een monoloog over verdriet en pijn. Er kan dan ook veel mis gaan met het vrouwelijke geslachtsorgaan.

Zoogdieren

De mens is een zoogdier en zoogdieren hebben een baarmoeder als onderdeel van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Het eitje dat bevrucht is kan zich daar innestelen en groeien tot een baby, als het om een mensenkind gaat, en een jong als het om een nakomeling van een dier gaat. Tot aan de geboorte blijft de foetus in de baarmoeder. De baby kan om wat voor reden dan ook te vroeg worden geboren. Deze pramature kinderen hebben het zwaar en zij worden de eerste tijd van hun leven intensief behandeld en verzorgd in een couveuse. Het blijkt dat voor deze kleintje het kangoeroeën of buidelen een goede manier is om een band te vormen tussen ouders en kind. Bovendien wordt het kleintje er rustig van. Over het kangoeroeën hebben we een artikel geschreven die aan deze special hangt.

Inktvisjes

Eenmaal uit de moederschoot kruipen de kindjes wat graag op de moederschoot. Daar zitten ze veilig en warm. Voordat de te vroeg geboren kindjes zich daar kunnen nestelen moeten ze groeien. In Zweden werd een knuffel bedacht die de kindjes in de couveuse goed doen. Het zijn gehaakte inktvisjes die gedraaide tentakels hebben. De tentakels doen denken aan de gedraaide vorm van de navelstreng. De kleintjes grijpen die vast en worden er rustig van. Groot voordeel is dat ze niet meer aan de sondeslangetjes trekken. Over deze inktvisjes, er zijn ook vogeltjes in omloop, en hun therapeutische werking hebben we ook een artikel geschreven.

Geboorte

Bron: FurahaBron: Furaha
Niet elke geboorte verloopt soepel. Regelmatig gaat het mis en soms gaat het zelf zo erg mis, dat de vrouwen daar erge hinder van ondervinden. Een zware bevalling kan bijvoorbeeld een vistel veroorzaken waardoor de vrouw de plas en poep niet meer op kan houden. Heeft de jonge moeder niet een verzekering of het kapitaal om zich medisch te laten behandelen, dan rest haar niet anders dan in afzondering en met schaamte te leven. De moederschoot geeft dan geen veiligheid, maar ellende. Stichting Furaha helpt vrouwen in Afrika die een vesico vaginaal fistel hebben opgelopen. Met een niet al te grote operatie zijn wonden te hechten en fistels te dichten waardoor de vrouw weer haar leven in waardigheid kan leven.

Bron

De moederschoot is een bron van verhalen en artikelen. Zodra we er weer een opduiken, plaatsen we hem onder deze special.
Vagina Monologen - LULverhalen

Vagina Monologen - LULverhalen

De Vagina Monologen is een theaterstuk dat gebaseerd is op 200 interviews. In tien monologen vertellen vrouwen over hun vagina en elke monoloog heeft zijn eigen benadering van het vrouwelijke geslacht…
Furaha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor Afrika

Furaha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor Afrika

Kraamvrouwen op Ameland zamelden jarenlang geld in voor onfortuinlijke kraamvrouwen in Afrika. De actie heette Furaha, wat Vreugde betekent. Met het geld konden vrouwen, die een fistel hebben opgelope…
Vesico Vaginal Fistel – drama voor vrouwen

Vesico Vaginal Fistel – drama voor vrouwen

De Vesico Vaginal Fistel wordt wel de aandoening genoemd waaraan je niet kunt sterven, maar waarmee je ook niet kunt leven. In landen met goede gezondheidszorg, zoals Nederland, komt het niet meer voo…
Besnijdenis – verminking van vrouwen

Besnijdenis – verminking van vrouwen

Een reine vrouw is een besneden vrouw; dat is een eeuwenoude traditie in diverse culturen die de praktijk van de besnijdenis in stand houden. De vrouwen hebben nauwelijks keus: de druk van de gemeensc…
Inktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjes

Inktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjes

Couveusekindjes hebben het zwaar in hun prille leventjes. Gehaakte inktvisjes en vogeltjes met gedraaide tentakeltjes of staartjes, die in hun vorm aan de navelstreng doen denken, brengen rust in de c…
Kangoeroeën – buidelen met premature baby

Kangoeroeën – buidelen met premature baby

De kangoeroe heeft ons geïnspireerd tot een bijzondere zorg: kangoeroeën. Buidelen of kangoeroeën is goed voor premature kindjes die het grootste deel van de dag in de couveuse liggen. Het geeft ze ee…
Bekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomen

Bekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomen

Bij een moeilijke bevalling kan de bekkenbodemspier scheuren en dat geeft vele nare problemen. De complicaties komen vooral voor bij vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen en de klachten open…
Bekkenbodemdisfunctie – problemen met de bodemplaat

Bekkenbodemdisfunctie – problemen met de bodemplaat

Problemen met de bekkenbodem zijn heel vervelend en zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Gelukkig is de kwaal over het algemeen goed te behandelen. Toch blijven veel mensen er langer d…
Gepubliceerd door Piejet op 23-04-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org