Piejet » Specials » Oerol

Oerol festival Terschelling

Oerol festival Terschelling Oerol is het tiendaagse muziek en theaterfestival op het Waddeneiland van Terschelling. Het is een van Europa's mooiste, leukste, gezelligste en verrassendste festivals, waar locatietheater en straattheater een belangrijke rol speelt. Dat het festival op een Waddeneiland plaatsvindt, waar je met een bijna twee uur durende overtocht (langzame veerboot) naar toe moet reizen, is een extra dimensie.

Joop Mulder

Oerol op Terschelling vindt plaats sinds 1982. Wat begon als een straatheaterfestival in Midsland, ontsproten uit het brein van kroegbaas Joop Mulder van De Stoep in Midsland, is uitgegroeid tot een fenomenaal locatietheaterfestival waar het eiland het decor vormt van de voorstellingen.

De producties worden nooit één op één overgepoot van het vasteland naar Terschelling, maar ter plekke in elkaar gezet. Oerol heeft dan ook veel premières van voorstellingen die na het festival elders in het land te zien zijn.
Op het eiland worden ze opgevoerd in het bos tussen de dennenbomen, op de dijk, op het wad met de voeten in het slik en op het strand. De spelers en de toeschouwers zijn daarbij overgeleverd aan de elementen. Een deel van de voorstelling vindt binnen plaats, in een boerenschuur of in een voor de gelegenheid gebouwd onderkomen.

Groene strand

Beroemd door Oerol is het Groene Strand bij West-Terschelling. Jarenlang stond daar een grote festivaltent waar grote en kleine, bekende groepen en aanstormend talent speelde. De Walvis had er gouden jaren aan al die mensen die daar hun bier kwamen halen. In de loop van de jaren is het Groene Strand een ander podium geworden, een Sense of Place, een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je over de Noordsvaarder kunt turen, waar je de bewegingen van eb en vloed kunt volgen en waar je nog steeds je biertje en wijntje bij de Walvis kunt halen. De muziek vindt op de Betonning plaats, iets verderop aan de havenkade van West. Dat is een terrein dat is af te sluiten en waar is te controleren of de festivalbezoekers hun entreebewijs hebben betaald. Knallende muziek past niet meer bij de plannen die de organisatie voor het Groene Strand heeft bedacht.

LF2018

Op het Groene Strand stond in 2017 een tent die het café van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa herbergde. Oerol en LF2018 trokken samen op en het Oerolse Sense of Place was een onderdeel van de programmering van LF2018.
De artikelen over Oerol en over de Culturele Hoofdstad als het Sense of Place betreft, verzamelen we in deze special.
Trekkermeisje – Manon Ossevoort en haar trekkertocht

Trekkermeisje – Manon Ossevoort en haar trekkertocht

Theatermaakster Manon Ossevoort vertrok op 19 juni 2005 vanaf het Oerolfestival op Terschelling voor een tocht op een trekker naar de Zuidpool. Ze strandde in Zuid-Afrika, maar vervolgde haar reis tot…
Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018

Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018

Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee. De projecten waaieren uit vanuit Leeuwarden naar de grenzen van de provincie e…
Oerol Terschelling – de OndernemersClub

Oerol Terschelling – de OndernemersClub

Oerol is het festival van locatietheater en muziek op Terschelling. Tienduizenden mensen bezoeken het eiland om cultuur te snuiven, op te gaan in feestgedruis, mooie muziek te horen en de sfeer van ee…
Gepubliceerd door Piejet op 21-06-2015, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oerol