Piejet » Specials » Plasticvervuiling

Microplastic in zee

Microplastic in zee De zeeën zouden het veilige domein van de zeeplanten en zeedieren moeten zijn, maar door toedoen van de mens heeft zich een plastic soep ontwikkeld waar de mensheid aardig mee in de maag zit en die de dieren kwaad doet. Veel van het plastic dat gebruikt wordt komt op de een of andere manier in het milieu terecht. Een plastic zak waait weg, een plastic fles wordt achteloos weggegooid. Dat ziet er niet alleen slordig uit, het is ook slecht voor het milieu.

Plastic soep

Al het plastic dat overboord wordt gegooid, wegwaait en via rivieren de zee in stroomt maakt in de oceaan een plastic soep, die internationaal de plastic soup wordt genoemd. Plastic verteert erg slecht en breekt in stukjes uiteen die in het water blijven zweven of naar de bodem zakken. Daar hebben vogels en zeedieren last van. Een zeevogel denkt al gauw dat het glimmende stukje in het water een lekker hapje is en pikt het op als een prooi. Zo kan het gebeuren dat een vogel door verhongering sterft terwijl hij een volle maag heeft. In de maag zitten dan geen verteerbare voedingsstoffen, maar onverteerbaar plastic dat zijn maag-darmkanaal verstopt.

Vogels en zeezoogdieren

Niet alleen vogels, maar ook zeezoogdieren hebben last van het afval in zee. Zelfs bij gestrande walvissen is plastic in de maag geconstateerd. De mens bewijst het milieu en de dieren een slechte dienst door zo achteloos met de wereld om te springen.

Plastic Soup Surfer

De Plastic Soup Surfer is een kitesurfer die projecten bedenkt waarbij hij de aandacht van de wereld richt op het plastic probleem. Dat doet hij door surfmarathons te maken, met zijn gezin als Plastic Jagers op plasticjacht te gaan, mee te werken aan onderzoek en door lezingen en lessen te geven. Het is een manier om bewustzijn bij de burgers te vergroten en misschien wel een manier om een beweging op gang te brengen waar de wereld zijn voordeel mee kan doen. Een wereld met een zorgvuldiger gebruik van plastic en met minder afval. De Plastic Soup Surfer is één man die verschil kan maken.

In deze special verzamelen we artikelen waarin plastic het hoofdonderwerp is.
Plastic Jagers - op jacht naar plastic in zee nieuws uitgelicht

Plastic Jagers - op jacht naar plastic in zee

De Plastic Jagers is een project van familie Tinga-Vlasblom uit Leiden. Het gezin bestaat uit Merijn, Bregtje en hun kinderen Jildou (8) en Fedde (5). Zij maken in 2015 een vijf maanden durende zeilre…
Plastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strand

Plastic soep in de oceaan en zeemeerminnentranen op strand

In de Noordelijke Stille Oceaan drijft een gebied bijna zo groot als West-Europa met plastic. Het wordt de plastic soep genoemd. Overal op alle stranden spoelen regelmatig plastic korrels aan. Die heb…
Microbeads – Microplastics in verzorgingsproducten

Microbeads – Microplastics in verzorgingsproducten

In de verzorgingsproducten die we gebruiken zitten een heleboel plastic, zonder dat we het in de gaten hebben. Het zijn de microplastics die via ons gebruik van crèmes en tandpasta's in het milieu ter…
Plastic Soup Surfer - Merijn Tinga

Plastic Soup Surfer - Merijn Tinga

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, surfte langs de Noordzeekust om aandacht te vragen voor het plastic afval in de Noordzee. De surfer startte op 12 augustus 2014 met zijn tocht van 400 kilometer l…
Kunstgras - plastic in milieu en ongezond rubbergranulaat

Kunstgras - plastic in milieu en ongezond rubbergranulaat

Onder het mom van onderhoudsarm en veel bespeelbaar besluiten gemeenten en sportclubs tot het aanleggen van kunstgras voetbalvelden. De opmars van het kunstgrasveld begint midden jaren 90 van de 20ste…
Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeld

Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeld

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, steekt als eerste de Noordzee over met een draagvleugel kitesurfboard. De Plastic Soup Surfer strijdt tegen de plastic vervuiling van onze zeeën en met de Noordze…
Plastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijn

Plastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijn

Het strand is een heerlijk weids landschap met vooral zand en zee, maar daar spoelt van alles aan. Dat afval wordt tijdens strandopruimactiviteiten van juttersverenigingen, gemeenten en organisaties m…
Gepubliceerd door Piejet op 20-07-2016, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Plastic Jagers