Terrorisme en extremisme
Godsdiensten kunnen prachtige dingen voortbrengen, zoals kunst, muziek en architectuur en ze kunnen nare dingen teweeg brengen. Er worden oorlogen gevoerd omwille van het geloof. Religie leidt niet zelden tot extremisme en terrorisme. Mensen kunnen volledig doordraven in de overtuiging dat hun geloof het enige ware is en dat iedereen dàt zou moeten geloven. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de wapens pakken en met geweld hun overtuiging propageren.
Religieus
Terrorisme kan een religieuze achtergrond hebben, maar ook een ideële. Van beide zijn voorbeelden te over, tot schande van de wereld. Terroristische groepen verdedigen niet alleen te vuur en te zwaard hun geloof, maar pakken ook de wapenen op om anderen met geweld te overtuigen van hun gelijk. Het is dan vaak de dood of overstappen naar het geloof van degene die het sterkste wapen in handen heeft. Vele bevolkingsgroepen zijn het slachtoffer geworden van de te sterke overtuigingsdrang van terroristische organisaties.
Handel
In sommige gevallen is het in het handelsbelang om je eigen overtuiging te stellen boven het geloof van anderen. Nederlanders wisten in de zeventiende en achttiende eeuw heel goed hoe dat werkte. Ze verscheepten duizenden Afrikanen naar de andere kant van de wereld om als slaaf te werken. De Nederlanders stelden hun geloof boven dat van de Afrikanen en verhandelden de mensen om gewin. Dat er duizenden stierven, onderweg of op de plantages, was een daad van religieus extremisme.
Woorden
Het is van alle tijden en alle landen dat mensen worden vervolgd en uitgemoord om hun overtuiging. Zelfs in het vrije westen worden mensen bedreigd om hun mening en mensen vermoord om wat ze hebben gezegd.
Kalifaat
In 2014 is het kalifaat in het nieuws. In Nigeria en in Irak en Syrië is een opmars gaande van extremistische groepen die tot de tanden toe bewapend zijn en die geen middel schuwen om hun kalifaat groot te maken. Een kalifaat is een islamitische staat, die niet aan landen gebonden is, een
islamitische staat die over grenzen gaat. Boko Haram in Nigeria en IS in Syrië en Irak bezorgen de vrije wereld hoofdbrekens.
Je Suis Charlie
Op 7 januari 2015 plegen terroristen een aanslag op het satirisch blad Charlie Hebdo. De krant is een dwarsligger en gebruikt de cartoon als middel om zaken in perspectief te zetten, om mensen te laten lachen en om misstanden aan de kaak te stellen. Het is een exponent van de vrijheid van meningsuiting.
Bij de terroristische aanslag in naam van Allah, worden 12 mensen, cartoonisten, redacteuren en mensen van de politie, vermoord. Diezelfde dag en de dag daarna reageert de democratisch gezinde wereld met demonstraties, bijeenkomsten en statements. Kranten publiceren cartoons, juist nu en andere kranten doen verslag van de terreurdaad. Over de hele wereld staan mensen stil bij deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te zeggen, schrijven en tekenen wat je wilt. Overal op pleinen komen mensen bijen met plakkaten waarop staat 'Je Suis Charlie' en de pen en het potlood wordt symbool van een wapen tegen terrorisme.