Piejet » Specials » Erfgoed

Erfgoed van de wereld

Erfgoed van de wereld Er is veel dat onze cultuur heeft voortgebracht dat de moeite van het bewaren en zelfs beschermen waard is. Mooie gebouwen, indrukwekkende kunst, inventieve apparaten, belangwekkende uitvindingen en mooie landschappen: we moeten er niet aan denken dat we dat culturele erfgoed kwijt zouden zijn. Het leert ons over het verleden en laat ons zien hoe onze voorouders leefden.

Organisaties

Via allerlei organisaties en constructies zijn we bezig met het behouden en beschermen van ons erfgoed. Naast materieel erfgoed in de vorm van atrributen, gebouwen en werken die we fysiek kunnen vasthouden en bewonderen, zijn er vele immateriële zaken die ook het bewaren waard zijn. Neem alleen al de talen en dialecten die de diversiteit van de bevolking laten horen. Het vertelt iets over de identiteit van een volk en over de geschiedenis.

Gebruiken

Er zijn zoveel gebruiken, verhalen, feesten en liederen waarin de kenmerken van de cultuur tot uiting komen. Door globalisering en de mogelijkheid om naar alle uithoeken van de wereld te reizen en kennis te maken met grote en kleine culturen vervlakt de diversiteit. Gemeenschappen die eeuwen verborgen leefden en hun gebruiken koesterden, worden door reislustigen bezocht. Mensen komen in aanraking met andere gebruiken en moderne apparaten en velen passen zich aan de moderne tijd aan. De tam tam als communicatiemiddel heeft het al lang geleden afgelegd tegen de telefoon en inmiddels de smartphone. De bijzonderheden in de uitingen van elk volk zijn belangrijk om te behouden. Niets is mooier dan de diversiteit aan bevolkingsgroepen. Niet veel is erger dan eenheidsworst.

Culinair erfgoed

Naast erfgoed van kunst, gebouwen en gebruiken is er ook culinair erfgoed: gerechten die speciaal zijn en in een specifiek gebied volgens overgeleverd recept worden bereid. Verschillende kaas-, worst- en biersoorten zijn bijvoorbeeld culinair erfgoed.

Landschap

Er is lokaal erfgoed, landelijk erfgoed, Europees erfgoed en werelderfgoed. UNESCO maakt zich hard voor erfgoederen die voor de mensheid behouden moeten blijven. De VN-organisatie beheert een bestand van werelderfgoederen, beoordeelt gebieden en deelt erkenningen uit. Zo kreeg de Waddenzee van nederland en Duitsland in juni 2009 de erkenning van Werelderfgoed. In juni 2014 viert het gebied het eerste lustrum. Voor alle erfgoederen, materieel of immaterieel, mobiel of onroerend, cultureel of culinair, geldt dat we het waarderen en willen behouden voor toekomstige generaties.

Deze special bundelt artikelen over diverse aspecten van ons erfgoed.
UNESCO Werelderfgoed Waddenzee - het tweede lustrum in 2019

UNESCO Werelderfgoed Waddenzee - het tweede lustrum in 2019

De Waddenzee, het Duitse en Nederlandse deel, mag zich sinds 2009 Werelderfgoed noemen. In 2014 wordt het eerste lustrum van de erkenning tot Werelderfgoed en vermelding op de werelderfgoedlijst van d…
De taal van de molen - rouwstand en vreugdestand

De taal van de molen - rouwstand en vreugdestand

De oude Nederlandse windmolens, die verenigd zijn in de Vereniging Nederlandse Molens, zijn bouwwerken waarin op ambachtelijke wijze meel wordt gemalen, olie of mosterd wordt gemaakt, hout gezaagd of…
Cultureel Ambachtelijke Dag in Ballum op Ameland

Cultureel Ambachtelijke Dag in Ballum op Ameland

Het kleinste dorp op Ameland heeft eens in het jaar een groots evenement: de Cultureel Ambachtelijke Dag. Deze dag staat in het teken van de groot- en overgrootmoeders van de eenentwintigste eeuwse Ba…
Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuur

Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuur

Immaterieel erfgoed zijn gebruiken en traditionele feesten die onderdeel uitmaken van het leven van bepaalde groepen mensen, die we graag willen behouden en doorgeven aan generaties die komen. Er is e…
Molenaar als immaterieel erfgoed

Molenaar als immaterieel erfgoed

Het ambacht van molenaar is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het is in 2013 opgenomen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Honderden molenaars oefenen het…
Before they pass away - foto's van Jimmy Nelson

Before they pass away - foto's van Jimmy Nelson

De Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson reisde drie jaar lang over de wereld op zoek naar inheemse stammen. Hij wilde culturen die op het punt staan van verdwijnen vastleggen. Met zijn chauffeur, gids,…
Dag van de Talen - Europese Dag van de Talen

Dag van de Talen - Europese Dag van de Talen

Eens in het jaar is er een Dag van de Talen. We kennen het fenomeen in Europa sinds 2001, het jaar dat werd uitgeroepen als Europees Jaar van de Talen. De Dag van de Talen wordt dan ook de Europese Da…
Nationale Molendag

Nationale Molendag

De Vereniging De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud en onderhoud van molens in Nederland. Elk jaar organiseert ze met haar leden een Nationale Molendag. Daarnaast zijn er tal van regionale…
Werelderfgoed Waddenzee – Unesco Worldheritage

Werelderfgoed Waddenzee – Unesco Worldheritage

De Waddenzee van Nederland en Duitsland staat sinds 2009 op de Unesco werelderfgoedlijst van natuurlijk erfgoed. Denemarken was toen nog niet zover, maar het land wilde op termijn wel aansluiten. In 2…
Gepubliceerd door Piejet op 26-05-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland