Erfgoed van de wereld
Er is veel dat onze cultuur heeft voortgebracht dat de moeite van het bewaren en zelfs beschermen waard is. Mooie gebouwen, indrukwekkende kunst, inventieve apparaten, belangwekkende uitvindingen en mooie landschappen: we moeten er niet aan denken dat we dat culturele erfgoed kwijt zouden zijn. Het leert ons over het verleden en laat ons zien hoe onze voorouders leefden.
Organisaties
Via allerlei organisaties en constructies zijn we bezig met het behouden en beschermen van ons erfgoed. Naast materieel erfgoed in de vorm van atrributen, gebouwen en werken die we fysiek kunnen vasthouden en bewonderen, zijn er vele immateriële zaken die ook het bewaren waard zijn. Neem alleen al de talen en dialecten die de diversiteit van de bevolking laten horen. Het vertelt iets over de identiteit van een volk en over de geschiedenis.
Gebruiken
Er zijn zoveel gebruiken, verhalen, feesten en liederen waarin de kenmerken van de cultuur tot uiting komen. Door globalisering en de mogelijkheid om naar alle uithoeken van de wereld te reizen en kennis te maken met grote en kleine culturen vervlakt de diversiteit. Gemeenschappen die eeuwen verborgen leefden en hun gebruiken koesterden, worden door reislustigen bezocht. Mensen komen in aanraking met andere gebruiken en moderne apparaten en velen passen zich aan de moderne tijd aan. De tam tam als communicatiemiddel heeft het al lang geleden afgelegd tegen de telefoon en inmiddels de smartphone. De bijzonderheden in de uitingen van elk volk zijn belangrijk om te behouden. Niets is mooier dan de diversiteit aan bevolkingsgroepen. Niet veel is erger dan eenheidsworst.
Culinair erfgoed
Naast erfgoed van kunst, gebouwen en gebruiken is er ook culinair erfgoed: gerechten die speciaal zijn en in een specifiek gebied volgens overgeleverd recept worden bereid. Verschillende kaas-, worst- en biersoorten zijn bijvoorbeeld culinair erfgoed.
Landschap
Er is lokaal erfgoed, landelijk erfgoed, Europees erfgoed en werelderfgoed. UNESCO maakt zich hard voor erfgoederen die voor de mensheid behouden moeten blijven. De VN-organisatie beheert een bestand van werelderfgoederen, beoordeelt gebieden en deelt erkenningen uit. Zo kreeg de Waddenzee van nederland en Duitsland in juni 2009 de erkenning van Werelderfgoed. In juni 2014 viert het gebied het eerste lustrum. Voor alle erfgoederen, materieel of immaterieel, mobiel of onroerend, cultureel of culinair, geldt dat we het waarderen en willen behouden voor toekomstige generaties.
Deze
special bundelt artikelen over diverse aspecten van ons erfgoed.