Zuiderzee en IJsselmeer
Het IJsselmeer is ontstaan na het afsluiten van de Zuiderzee in 1932. Door de Afsluitdijk liepen de kustplaatsen rond de Zuiderzee geen gevaar meer bij stormen. Dat was voor de afsluiting van de zee wel anders. Voor de afsluiting via de Afsluitdijk hadden de kustgebieden rond de Zuiderzee regelmatig last van stormvloeden. De stromvloed van 1916, met veel slachtoffers en schade in ondermeer Marken, was de aanleiding voor de afsluiting.
IJsselmeer
Met de Afsluitdijk werd het grootste deel van de Zuiderzee omgedoopt tot IJsselmeer en het noordelijkste deel werd toegevoegd aan de Waddenzee. De Zuiderzee zelf ontstond ook door een stormvloed. Dat was in het begin van de dertiende eeuw na Christus. Zeewater stroomde destijds het Almaere binnen. Het IJsselmeeer heeft kusten in verschilende provincies. Friesland, Flevoland en Noordholland en is met z'n 1100 km² het grootste meer van Nederland. Het diepste punt ligt voor Lelystad en is 9,5 meter beneden NAP.
Vismigratierivier
Door de afsluiting werd het zoute zeewater langzam eerst brak en daarna zoet. Het IJsselmeer is nu een zoetwater meer. Dat zoete water wordt aangevoerd door de Vecht en de IJssel en dan vooral door de IJssel, de rivier waar het meer naar genoemd is. De IJssel krijgt het water op haar beurt weer vooral van de Rijn.
Een nieuw plan is de vismigratierievier met vispassage die vissen de gelegenheid moet bieden om van zout naar zoet water te migreren en weer terug. Trekvissen kunnen dan hun paai- en leefgebieden weer bereiken. Spiering, bot en paling kunnen dan weer terugkeren in het IJsselmeer.
Marker Wadden
In 1976 werd met de Houtribdijk het Markermeer afgesplitst van het IJsselmeer. In dat Markermeer zijn kunstmatig eilanden aangelegd die Marker Wadden worden genoemd. Langs het IJsselmeer liggen vele mooie vissersplaatsen die een toeristische trekpleister zijn. Marken, Voldendam, Urk, Enkhuizen, Hoorn en Hindeloopen zijn een paar voorbeelden. Ze hebben alle een visserijgeschiedenis uit de tijd dat Het IJsselmeer nog niet afgesloten was. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt over die geschiedenis verhaalt.