Koffie - van boon naar bakje
Koffie, het is het goddelijke goedje waar complete volksstammen niet zonder kunnen functioneren. Eerst een kop koffie en dan pas aan het werk, zo vergaat het menig medewerker. Koffie, het geurende drankje dat een huis eerder doet verkopen. Koffie, met het aroma dat je tegemoet komt. Koffie en de gezelligheid van het koffiedrinken.
Genoeg te vertellen
Over koffie is wel het een en ander te vertellen. Waar groeit de
plant, waar zit de boon en hoe wordt de boon uiteindelijk dat niet te versmaden kommetje koffie, kopje leut,
een bakje troost. Het
bakkie doen is een van de favoriete bezigheden van de Nederlanders en niet van de Nederlanders alleen. Over de hele wereld is koffie inmiddels ingeburgerd. Waar voorheen alleen de rijken zich de drank konden veroorloven, is het in de loop der eeuwen een volksdrank geworden.
Oogst en voorraad
De koffievoorraad is afhankelijk van de koffieoogst, die weer afhankelijk is van het mooie weer, voldoende water, weinig schimmel of kevertjes. Een paar mislukte oogsten kunnen de koffieprijs opdrijven en een schimmel kan desastreuze gevolgen hebben voor de koffie die bij ons op tafel moet komen. Lees erover in
Koffie - de koffieboon in gevaar en huiver.
Koffieverhalen
In deze
special verzamelen we artikelen over koffie vanuit diverse hoeken belicht: de geschiedenis, de biologie, de aardrijkskunde, de taal, de bedreigingen, de koffiekan, het koffie zetten en de mythes.