Piejet » Specials » Reddingboot

KNRM en Reddingboten

KNRM en Reddingboten Voor een land als Nederland met een grote kustlijn, zijn reddingboten van groot belang. Waddeneilanders en kustbewoners hebben er iets mee. Ze werken voor de KNRM, zijn vrijwilliger, hebben zelf een oude reddingboot of zijn donateur. Niet alleen is de reddingboot een broodnodig vaartuig dat kan worden ingezet bij noodgevallen op zee, ook heeft het reddingswezen een grote aantrekkingskracht op jong en oud vanwege het varen, het heldendom, de kracht en het avontuur. Op Ameland speelt de reddingboot en KNRM ook een grote rol.

Redding

Ameland is omringd door water en op de woeste golven van de Noordzee of op het mildere water van de Waddenzee raakt regelmatig een schip, boot of watersporter in de problemen. Daarvoor rukte voorheen de roeireddingboot uit. Later kwam de motorstrandreddingboot. De paardenreddingboot is een motorstrandreddingboot die door paarden naar zee wordt getrokken.
Dat gebeurt nog maandelijks op Ameland, maar niet meer voor reddingsacties. De paardenreddingboot inspireerde zangers en theatermensen zelfs tot het maken van een theaterstuk, dat in de kerk in Hollum werd opgevoerd. Voor het echte redden liggen er tegenwoordig twee reddingboten klaar. De ene, de Maria Hofker, ligt in de haven van Nes en de andere, de Anna Margaretha, ligt in reddingstation Ballumerbocht permanent paraat. Deze special bundelt verhalen over de verschillende aspecten van de reddingboten en het reddingswezen op Ameland. De volgende onderwerpen worden uitgewerkt:

Roeireddingboot

In 1824 zette Claas Sipkes het reddingwezen op Ameland op. Hij zorgde dat er een roeireddingboot op het eiland kwam.

Paardenreddingboot

De Paardenreddingboot is een klassieker van het eiland. Tien paarden trekken de motorstrandreddingboot naar het water en acht paarden lanceren de boot. De paardenreddingboot gaat alleen nog uit om te demonstreren hoe het eens ging.

KNRM reddingboot

Ameland heeft twee reddingboten onder de vlag van de KNRM.

KNRM en de reddingstations

De KNRM beheert de reddingstations langs de Nederlandse kust. Op Ameland is het reddingstation Ballumerbocht te vinden.

De reddingboot als inspiratie

Kunstenaars, fotografen en muzikanten laten zich inspireren door de roeireddingboot, de paardenreddingboot en de KNRM reddingboot.

Roeivereniging Ameland

Het herenteam van roeivereniging Ameland is vernoemd naar de oprichter van het Amelander reddingwezen: Claas Sipkes.
De roeivereniging heeft in totaal drie dames- en herenteams en doet mee met diverse roeisloepwedstrijden in het land.

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum Abraham Fock, genoemd naar de motorstrandreddingboot die in het museum het boothuis heeft, toont de geschiedenis van het reddingwezen op Ameland en heeft regelmatig een gastexpositie.

Vuurtoren

De rood-wit gestreepte vuurtoren van Ameland is nu onderdeel van de Amelander musea, maar eens had de toren een schone taak in de kustwacht en onderhield hij radiocontact met de reddingboot op zee.
Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater

Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland - collagetheater

Ter ere van een jubileum van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland – het koor bestond in 2011 zestig jaar - studeerden de zangers een zangstukstuk in dat via een theatrale bewerking een voorstelling wer…
Oude Reddings Glorie

Oude Reddings Glorie

Oude Reddings Glorie is een vereniging van mensen die een oude reddingboot van de Nederlandse reddingsmaatschappij bezitten. De leden-reddingboten hebben allemaal gediend op een van de Nederlandse sta…
Karin de Liedjesmamma

Karin de Liedjesmamma

Karin Holscher uit Harkstede in Groningen noemt zich de Liedjesmamma. Ze schrijft haar liedjes zelf en begeleidt zichzelf op de gitaar. Hoe dat allemaal zo gekomen is? Kinderen spelen daar een grote r…
Abraham Fock – Paardenreddingboot van Ameland

Abraham Fock – Paardenreddingboot van Ameland

De Abraham Fock was de eerste motorstrandreddingboot die op Ameland gestationeerd werd. Tachtig jaar na dato is er weer een Abraham Fock en is zelfs het Maritiem Museum aan de Oranjeweg in Hollum naar…
KNRM – Grote beurt voor alle reddingboten

KNRM – Grote beurt voor alle reddingboten

De reddingboten van de reddingmaatschappij hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig. De KNRM laat alle reddingboten die onder haar vlag varen elke drie jaar grondig nakijken. Het is de Grote Beurt v…
KNRM NH 1816 - reddingboot van de toekomst

KNRM NH 1816 - reddingboot van de toekomst

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een zeer gewaardeerde organisatie. Ze helpen schepen in nood en redden mensenlevens en dat is altijd fijn. De KNRM bouwt met Damen Shipyards een nieu…
Museumhaven Zeemanshoop in Ballumerbocht op Ameland

Museumhaven Zeemanshoop in Ballumerbocht op Ameland

In de Ballumerbocht, voormalige aanleghaven van de beurtschippers die tussen Ameland en Harlingen voeren, ligt niet alleen de KNRM reddingboot Anna Margaretha permanent paraat; het is ook de thuishave…
KNRM – Kapseizen van reddingboot Anna Margaretha

KNRM – Kapseizen van reddingboot Anna Margaretha

Reddingboot Anna Margaretha van het reddingstation Ballumerbocht op Ameland maakte in 2006 een levensgevaarlijke situatie mee. De boot kapseisde. De Anna Margaretha is een boot van het type Arie Visse…
KNRM – langs de kust van Nederland en Ameland

KNRM – langs de kust van Nederland en Ameland

De KNRM is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, een stichting die kosteloos mensen te hulp schiet die op het water in de problemen zijn geraakt. Ameland kent twee reddingstations van de KN…
Paardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschema

Paardenreddingboot van Ameland - met demonstratieschema

Op Ameland is een reddingboot gestationeerd die door paarden naar zee wordt getrokken. Tot aan 1988 werd de paardenreddingboot ingeschakeld voor reddingen op zee. Met de permanente stationering van ee…
Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)

Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)

Historicus Thijs Gras onderzocht de strandingen van het Zweedse schip de Malmö en de Noorse Tartar, vlak na elkaar in 1928. Ze liepen bij Ameland aan de grond en Gras schreef er het boek ’Gestrand, ge…
Gepubliceerd door Piejet op 11-06-2012, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland