Piejet » Specials » Schelpen en schelpdieren

Schelpen, schelpdieren en parelmoer

Schelpen, schelpdieren en parelmoer Wat is er heerlijker dan over het strand te lopen en schelpjes te zoeken. Roze nonnetjes, blauwe mossels, wit-geribbelde kokkels en ruwe oesters. Op de stranden van de Waddeneilanden zijn volop schelpen te vinden en menig kind heeft daar zijn eerste kennis over schelpen opgedaan. Schelpen verwonderen, om hun kleuren, hun bijzondere vormen en om de levenswijze van de dieren die zich er in verschuilen.

Schelpenverzameling

Ze leveren stof voor een interessante spreekbeurt en vormen wellicht het begin van een schelpenverzameling. In somige gevallen loopt dat uit op een enorme verzameling die wordt opengesteld als schelpenmuseum, zoals het Schelpenmuseum Paal 14 op Schiermonnikoog. Het is een van de vele collecties met de juwelen van de zee. Elk natuurmuseum langs de kunst heeft wel schelpen in kasten of vitrines.

Parelmoer

Schelpen zijn mooi om naar te kijken en leuk om mee te spelen of knutselen. Kinderen kunnen er uren zoet mee zijn en sommige volwassenen verdienen er hun geld mee. Zij maken bijvoorbeeld kunstwerken of sieraden van schelpen. Bekend zijn de hangers en oorbellen van parelmoer, het schitterend iriserendlaagje dat aan de binnenkant van sommige schelpen zit.

Abalone

De abalone is de koning van het parelmoer. De Maori's in Nieuw Zeeland noemen het paua en de schelp wordt ook wel kroonjuweel van de oceaan genoemd. En dat is niet voor niks. Het schelpdier zelf schijnt erg lekker vlees te hebben en de binnenkant van de schelp is van een ongekende schoonheid met blauw en groen parelmoer. Daar worden oorbellen en hangers en kralen van gemaakt en ook wordt het parelmoer gebruikt om muziekinstrumenten mee te versieren.

Nautilus

Een bijzonder mooie schelp is ook de nautilus, met zijn zuivere wendingen die volgens de gulden snede draaien. De schelp is geen wiskundige en toch groeit hij volgens dit rekenkundige principe. Het is een van de wonderen van de natuur.

Conch

Nog zo'n geweldenaar uit de zee is de conch, die ook lekker schijnt te zijn. Het heerlijke vlees zit in een prachtige schelp, die in de Cariben wel wordt gebruikt als muziekinstrument. Er zijn zelfs composities voor de conch geschreven. De abalone, nautilus en conch komen in de Nederlandse wateren niet voor. Op de stranden spoelen deze grote jongens niet aan, maar de kleintjes zijn ook zeker de moeite van het zoeken en bewaren waard.

In deze special verzamelen we artikelen over schelpen en onderwerpen die met schelpen van doen hebben.
Abalone – de schelp met parelmoer en paua

Abalone – de schelp met parelmoer en paua

Abalone is een zeeslak met een schelp. Hij is er in veel soorten en wordt ook wel zeeoor genoemd, een zeeslak die in alle oceanen van de wereld voorkomt. De grote abalone zie je bij Japan, Nieuw-Zeela…
Abalone – delicatesse en schelp met paua

Abalone – delicatesse en schelp met paua

Abalone is een prachtige schelp, waarvan het schelpdier te eten is en het parelmoer van de schelp gebruikt wordt om sieraden te maken. Er is zoveel op gevist dat het dier op veel plekken bijna is uitg…
Conch schelp – Koninginneschelp van de kroonslak

Conch schelp – Koninginneschelp van de kroonslak

Conch, uit te spreken als konk, is een naam voor mooie middelgrote tot grote zeeslakken en hun schelpen. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten. De mooiste is de roze vleugelhoorn, die ook…
Massastranding van zwaardschedes op het strand

Massastranding van zwaardschedes op het strand

Elke winter is het raak. Strandwandelaars ontwaren duizenden, misschien wel miljoenen schelpen van zwaardschedes, lange smalle schelpen, op het strand. De massastranding gaat vaak gepaard met zeesterr…
Nautilus – inktvis met uitwendige schelp

Nautilus – inktvis met uitwendige schelp

De nautilus is een schelpdier dat een prachtige schelp vormt. Het huis van de inktvis is spiraalvormig gedraaid en aan de binnenkant bekleed met een laagje parelmoer. Van alle inktvissoorten zijn het…
Oester – platte oester en creuse, Japanse oester

Oester – platte oester en creuse, Japanse oester

De oester is een schelpdier dat in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren voorkomt. Al eeuwenlang wordt er van de oester gesmuld. De platte oester in de Waddenzee is grotendeels verdreven door de Japanse…
Gepubliceerd door Piejet op 27-07-2016, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland